Mjød

Mjød for begyndere og let øvede

 Mjød er en vinøs drik, brygget med honning, som primær sukker til gæringen.      Honningvin har højst sandsynligt været udbredt i det meste af verden, da man har  både honning fra bier og vildtgær i luften på de fleste kontinenter. Det menes, at  mjød har været kendt i Kina flere tusind år før vikingerne opfandt det. Det er 
 verdens ældste alkoholholdige drik. De fleste kender ordet Honey Moon.Nygifte,der
 drikker mjød i en måned (a Moon) efter brylluppet, kan være så heldige,at der
 fødes en dreng 9 måneder efter brylluppet, hvis mjøden har været god.smile

 Mjød er et delikat produkt,der kan sammenlignes med andre vine, Mjød kan drikkes  afkølet som portvin og som aperitif før middagen (tilsat danskvand) til dessert og  kaffelikør.Der kan også tilsættes alkohol og 2/3 øl og 1/3 mjød. Der er sikkert også  andre muligheder.

 Der er rigtig mange opskrifter på fremstilling af mjød, man må selv finde frem til den  opskrift som man synes er den rigtige. Du kan se en del opskrifter på Danmarks  biavlerforenings hjemmeside. Der findes også Facebook grupper vedr. mjød. Mjøden  bliver bedre jo længere den lagres, det skyldes, at alkohol og frugtsyre danner  smagsforbindelse.

 Udstyr: Det helt basale udstyr du skal bruge er en emaljeret eller rustfri gryde. En  glasballon eller anden beholder, der er godkendt til fødevare (honningspand,
 plastbeholdere til vin og øl fremstilling kan købes via nettet) og endnu en beholder
 som mjøden kan omstikkes til. Der skal også bruges en hævert til omstikning og et
 gærrør.

 Til rengøring: Brug flaskerens eller soda, brug ikke sulfo, da det kan ødelægge  gæringen. Du kan købe udstyr på følgende hjemmesider:

 www.brygforretningen.dk
 www.danishoutdoor.dk  
 www.beerkits.dk
 
www.hobbyunivers.dk
 www.flaskegenbrug.dk

 I foreningen har Jørgen og Vagns opskrifter flere gange været på førstepladsen på  foreningens mjødtestaften.

 Vagns opskrift: Til en 25 liter glasbeholder
 
10 kg sensommerhonning  500 gram brun Fabrin 500 gram rosiner 500 g godt
  modne solbær  1 teskefuld stødt ingefær, saften af 1 citron, afkog af en spiseskefuld
  humlekogler. (kan købes via nettet)  1 brev gær beregnet til fremstilling af vin,
  portvin eller sherry (kan købes via nettet).Der fyldes op med vand til ca 22 ltr.

 Jørgens opskrift til 10 ltr. 
5 kg honning  500 gram brun farin 500 gram rå hindbær 20 gram koriander 10
 gram ingefær 1 pakke almindelig bagegær.Der fyldes op med vand til 10 ltr.

 Udelivs hurtig mjød  Det skal du bruge:
 
1 pilsner,en guldøl,1 porter,1 skefuld humle,1g frisk ingefær,1 stang kanel 25  nelliker og 1dl honning.  Det hele puttes i en 0,5 ltr. kogende vand, hvorefter det
 koges i 10 min. og filtreres,  Dernæst afkøles væsken. Mjøden smager dejlig krydret
 og kunne eksempelvis erstatte gløg ved juletid. 

 Hvordan gør jeg så? Sæt gryden over med lidt vand, derefter tilsættes  honningen
 langsomt under omrøring. Honningen varmes op til ca. 50 grader.Skummet
 fjernes med en hulske *). Derefter sættes det til afkøling til ca. 25 grader
 (der kan eventuelt tilsættes koldt vand for at sænke temperaturen lidt hurtigere.
 Tag 1liter af indholdet og opløs gæren deri. Derefter hældes indholdet på din  gæringsbeholder sammen med tilsætningsstofferne.Der fyldes op til 10 cm fra
 toppen, og gæren tilsættes. Ryst ballonen, sæt gærrør i og placer den et sted, hvor
 der er god stuetemperatur (20 – max 30 grader). Gæringen tager 4 – 8 uger, <
 hvorefter den stikkes om og ballonen placeres på et køligere sted og skal endelig stå
 helt stille indtil al væsken er tappet af den!! Hvis mjøden omstikkes 2 gange mere
 med 2-3 måneders mellemrum skule den være klar til at tappe på flasker.

   *) Skummet indeholder proteiner, hvis det ikke fjernes kan det forsinke
 klaringen, men der fjernes også smagsstoffer. Der er stor forskel i opskrifterne, og på
 hvor længe honningen skal koges, men kogning går ud over smagsstofferne, så der
 er mange der går bort fra kogning.