Mjød for begyndere og let øvede
Mjød er en vinøs drik, brygget med honning, som primær sukker til gæringen. Honningvin har højst sandsynligt været udbredt i det meste af verden, da man har både honning fra bier og vildtgær i luften på de fleste kontinenter. Det menes, at mjød har været kendt i Kina flere tusind år før vikingerne opfandt det. Det er
verdens ældste alkoholholdige drik. De fleste kender ordet Honey Moon.Nygifte,der
drikker mjød i en måned (a Moon) efter brylluppet, kan være så heldige,at der
fødes en dreng 9 måneder efter brylluppet, hvis mjøden har været god.
Mjød er et delikat produkt,der kan sammenlignes med andre vine, Mjød kan drikkes afkølet som portvin og som aperitif før middagen (tilsat danskvand) til dessert og kaffelikør.Der kan også tilsættes alkohol og 2/3 øl og 1/3 mjød. Der er sikkert også andre muligheder.
Der er rigtig mange opskrifter på fremstilling af mjød, man må selv finde frem til den opskrift som man synes er den rigtige. Du kan se en del opskrifter på Danmarks biavlerforenings hjemmeside. Der findes også Facebook grupper vedr. mjød. Mjøden bliver bedre jo længere den lagres, det skyldes, at alkohol og frugtsyre danner smagsforbindelse.
Udstyr: Det helt basale udstyr du skal bruge er en emaljeret eller rustfri gryde. En glasballon eller anden beholder, der er godkendt til fødevare (honningspand,
plastbeholdere til vin og øl fremstilling kan købes via nettet) og endnu en beholder
som mjøden kan omstikkes til. Der skal også bruges en hævert til omstikning og et
gærrør.
Til rengøring: Brug flaskerens eller soda, brug ikke sulfo, da det kan ødelægge gæringen. Du kan købe udstyr på følgende hjemmesider:
www.brygforretningen.dk
www.danishoutdoor.dk
www.beerkits.dk
www.hobbyunivers.dk
www.flaskegenbrug.dk
I foreningen har Jørgen og Vagns opskrifter flere gange været på førstepladsen på foreningens mjødtestaften.
Vagns opskrift: Til en 25 liter glasbeholder
10 kg sensommerhonning 500 gram brun Fabrin 500 gram rosiner 500 g godt
modne solbær 1 teskefuld stødt ingefær, saften af 1 citron, afkog af en spiseskefuld
humlekogler. (kan købes via nettet) 1 brev gær beregnet til fremstilling af vin,
portvin eller sherry (kan købes via nettet).Der fyldes op med vand til ca 22 ltr.
Jørgens opskrift til 10 ltr.
5 kg honning 500 gram brun farin 500 gram rå hindbær 20 gram koriander 10
gram ingefær 1 pakke almindelig bagegær.Der fyldes op med vand til 10 ltr.
Udelivs hurtig mjød Det skal du bruge:
1 pilsner,en guldøl,1 porter,1 skefuld humle,1g frisk ingefær,1 stang kanel 25 nelliker og 1dl honning. Det hele puttes i en 0,5 ltr. kogende vand, hvorefter det
koges i 10 min. og filtreres, Dernæst afkøles væsken. Mjøden smager dejlig krydret
og kunne eksempelvis erstatte gløg ved juletid.
Hvordan gør jeg så? Sæt gryden over med lidt vand, derefter tilsættes honningen
langsomt under omrøring. Honningen varmes op til ca. 50 grader.Skummet
fjernes med en hulske *). Derefter sættes det til afkøling til ca. 25 grader
(der kan eventuelt tilsættes koldt vand for at sænke temperaturen lidt hurtigere.
Tag 1liter af indholdet og opløs gæren deri. Derefter hældes indholdet på din gæringsbeholder sammen med tilsætningsstofferne.Der fyldes op til 10 cm fra
toppen, og gæren tilsættes. Ryst ballonen, sæt gærrør i og placer den et sted, hvor
der er god stuetemperatur (20 – max 30 grader). Gæringen tager 4 – 8 uger, <
hvorefter den stikkes om og ballonen placeres på et køligere sted og skal endelig stå
helt stille indtil al væsken er tappet af den!! Hvis mjøden omstikkes 2 gange mere
med 2-3 måneders mellemrum skule den være klar til at tappe på flasker.
*) Skummet indeholder proteiner, hvis det ikke fjernes kan det forsinke
klaringen, men der fjernes også smagsstoffer. Der er stor forskel i opskrifterne, og på
hvor længe honningen skal koges, men kogning går ud over smagsstofferne, så der
er mange der går bort fra kogning.